sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Leikkejä ja treenailua

Tulikäpälän Tulipalo "Teppo"
Uskaltaisin väittää, että Rustin ensimmäinen kesä on ohi (niin kylmät ilmavirrat ovat myös Helsinkiin viime päivinä virranneet) ja sen myötä myös ihanan raivostuttava pikkupentuvaihe. Tänä aamuna huomasin, että pentuhampaista on lähtenyt alhaalta molemmat I-ykköset, ja tänään sisarusten kanssa painiessa on irronnut ykkösinkisiivit näköjään ylhäältäkin. Rusti on tässä kehityksessään kyllä pienempää Teppo-veljeään jäljessä, sillä Tepolla oli tänään suuhun kurkistettaessa jo vaikka kuinka isot pysyvät ykköset sekä ylhäällät että alhaalla :o No, pitäähän jokaisella penskalla olla jotakin, missä on sisaruksiaan etevämpi. Sain nappastua Teposta yksittäiskuvankin:

Palataan ennen tämän päivän pentutreffeilyn kuvailua kuitenkin hieman menneisiin tapahtumiin. Savitaipaleelta paluun jälkeen elämä on taas palannut uomiinsa ja omistajan koulun alettua kuluneella viikolla päiväjärjestyskin on rutinoitunut. Rusti on oppinut sängyn olevan mukava nukkumapaikka, ja sieltähän se on haukotellen ja venytellen joka päivä herännyt koulusta tullessani. Tämä on minusta ihan hyvä juttu, koska arvostaa sängyllä nukkumista ainakin vielä niin paljon, että pysyy poissa pahanteosta yksin ollessaan. Myös sisäsiisteys edistyy, koska koira ei taida juuri poistua lepolassistaan 5-6 tunnin pituisen poissaoloni aikana. Voisin väittää Rustin olevan jo lähes sisäsiisti, sillä osaa pyytää selvästi ulos ja yrittää selvästi pidättää, jos mä en sen vihjeitä heti tajua. Yllättävän nopeasti se sitten kuitenkin oppi, vaikka kuukausi sitten tuntui vielä vallan toiselta. Edes ajoittaiset mahavaivat eivät ole oppimista liiemmälti hidastaneet. Tälläkin hetkellä on sopiva ruoka pojalle hakusessa. Tällä hetkellä koetan totuttaa Rustin mahaa syömään Eagleä, mutta ainakin vielä maha ei ole ollut vastaanottavainen. Kohta palataan kyllä alkuperäiseen Bento Kronen lammas-riisiin, jos ei näillä muilla asetu.

Sängyn taikaa
 
Lunkisti
Sitten treenauspäivitystä. Mä olen vihdoin löytänyt naksuttimen koulutuksen apuvälineeksi ja todennut sen vallan ihmeelliseksi ja tehokkaaksi vempeleeksi. Tosin mun kotitekoinen naksutin on ollut hyvin taskuunmenevä (eihän se oikeakaan tietty mikään iso ole) ja halpa Bona-purkin kansi. Kannen keskikohta naksahtaa terävästi, mutta ääni ei ole niin kova kuin aidossa naksuttimessa. Sitä kehtaa siis paremmin kadullakin kävellessä käyttää eikä käy omiinkaan korviin niin kovasti.  Kosketuskeppi on myös opiskeltu varsin toimivaksi ohjausvälineeksi, mutta sen avulla ohjaaminen on sen verran epätarkkaa, että luovuin sen käytöstä sivulletulon opettamisessa. Oikeaa seuraamispaikkaa ja ehkä myös eteen istumista sen avulla voisi varmaan vahvistaa. Seuraavat liikkeet ovat olleet viime aikoina harjoittelussa:
- nouto: Rusti nostaa esineen maasta mun käteen, mutta ei vielä osaa pitää sitä sekuntia paria pidempään suussa (varsinkaan pureskelematta!)
- ruutu: Rusti hakeutuu pienelle matolle seisomaan minua kohti. Tämä onnistuu kaikista suunnista, myös niin, että minä lähetän sen vierestäni eteenpäin matolle (vaatii tosin vielä pohjalle matolle menon vahvistamista helpommasta suunnasta, esim. koiran tulee minua kohti ja välissä on matto, jolle se pysähtyy).
- eteen istuminen: istuu eteeni käskysanalla "Kom" vielä käsiavusteisesti, jotta istuu tarpeeksi lähelle eteeni (tässä ongelmana on koiran pienuus ja se, että joudun kädellä näyttäessäni myös kumartumaan eteenpäin)
- sivulletulo: olen opettanut käsiavusteisesti Rustia tulemaan sivulle vähän eri suunnista ja myös siirtymistä edestä sivulle on opeteltu. Pienen, pitkäselkäisen koiran saaminen sivulle suoraan on varsin haastavaa, eikä tähän auta kuin raaka työ ja sadat toistot. Kohta voisin yrittää jo "Sivu" -käskyn toimivuutta ja antaa koiran itse hakea paikkansa, jos käsky on siis jo opittu. Rusti malttaa myös istua sivullani useamman sekunnin ajan pitäen kontaktia, mutta kovin pitkää aikaa en sitä siinä vielä ole pitänyt.
- seuraaminen: ollaan tehty oikealle kääntymisiä ja yhden askeleen eteenpäin ottamista sivulletulon harjoittelun yhteydessä käsiavusteisesti
- liikkeestä seisominen / luoksetulon pysäytys: leikin ohessa olen saanut Rustin pysäyttämään liikkeensä seisovaan asentoon nostamalla lelukäden ylös ikään kuin heittääkseni. Käskysanaksi on vakiintunut "Sei" :D
- agilityn kontaktit: pari kertaa olen naksutellut Rustille pyytämällä sitä seisomaan anatomian tai patologian kirjojen päällä niin, että takatassut ovat kirjalla ja etutassut maassa (eikö se näin Maria ollut?). Alkuun naksuttelin kaikilla tassuilla kirjan päällä seisomisesta, jotta tajuaisi idean. Ja nopeastihan se tajuttiin. Nyt ei enää varmasti edes mahtuisi kirjan päälle seisomaan joka tassulla (vaikka isoja kirjoja ovatkin molemmat!).

Viime torstaina sukulais-Rölli kävi leikkimässä. Seuraavassa muutama kuva hämärtyvällä kalliolla leikityistä leikeistä. Kovin moni kuva ei puuttuvan valon takia onnistunut.





...Ja tänään siis jälleen pentutreffeiltiin, tällä kertaa vaihteen vuoksi Patu-isän ja Luna-siskon kotona täällä Helsingin rajojen sisäpuolella. Valitettavasti Papu ja Nemo eikä Milla-kasvattajakaan päässeet tällä kertaa osallistumaan, mutta menoa riitti isän ja kolmen penskan kanssa aivan tarpeeksi.

Pakolliset alkuneuvottelut

Ja sit lähtee!

Ylpiä isä pitää jöötä

Pojat ottaa mittaa

Tepon ja Lunan leikit

Patu ja luu

Rusti ja luu

Luna ja luu

Nameilla saa hyvän poseerauksen (kuvassa Luna)

Puskajussi Teppo

1 kommentti:

  1. Kerrassaan ihastuttavia kuvia, ja mielenkiintoista juttua. Oot kyllä ollut ahkera, noi jutut motivoi kyllä yrittämään siskon kouluttamista, mikä on ns. jäänyt vähemmälle.... terveisiä Lunalta ja Patulta!

    VastaaPoista